Legend Of The Five Rings (L53)(CCG)

Då jag lovat att slänga upp något om just detta kortspel så får jag väl göra det! Sitter just nu med tre starterlekar i min ägo men har ännu inte hunnit få igenom en spelrunda. Regelboken kan vara lite flummig stundvis men efter att ha spelat igenom några rundor av L5R som solitär har spelet och dess mekaniker blivit tydligare.

Till skillnad från många andra kortspel så spelar du med två stycken lekar i L5R, båda bestående av 40 eller mer kort.

Vi spelaren Dynasty lek som är kort med svartrygg, dessa består av: ”Holding” kort, dessa är dina resurskort. ”Personality” kort, dessa är dina hjältar, samurajer och soldater. ”Event” kort, markerar speciella händelser som utspelas i början av din runda. ”Region” kort, dessa är kopplade till dina Provinser, en Region pär provins. Just det behöver inte vara logiskt för er just nu. Det var det inte för mig heller i början. Samtliga kort i ”Dynasty” leken spelas inte från hand och dras aldrig till handen.

Sen har du den grönryggade ”Fate” leken. Denna innehåller kort som du drar till handen precis som i vilket kortspel som helst. Istället för att dra ett kort från leken i början av din runda, drar du ett kort i slutet av din runda. Din max hand är 8kort, om du har fler i slutet av din runda måste du diska dessa.

Korten i ”Fate” leken är: ”Strategy” kort, ”Ring” kort, ”Attachment” kort, ”Follower” kort, ”Item” kort och ”Spell” kort. Jag vet, en djävla massa. Attachment, follower, item och spell kort är kort som du kopplar till en av dina Personalities som kommit in i spel, detta gör dem starkare/bättre på olika sätt och ger dem varierande förmågor.

Strategy kort kan spelas i varierande tillfällen, detta beskrivs på kortet i fråga med nyckelord som ”Open” (Kan spelas på din och motståndarens runda), ”Limited” (Spelas på din runda) och ”Battle” (spelas under strid).

Kort som inte berörs av dessa två lekar är ditt ”Stronghold”, som är din första resurs tillgång, berättar hur starka dina provinser är och berättar hur mycket ”Family Honour” du har i början av spelet.

Istället för att spela karaktärer och resurskort från handen, som sagt, så spelas det från dina provinser. I början av spelet tar du fyra kort från Dynasty leken och lägger upp dem nervänt i en rad på fältet. Dessa fyra platser är dina provinser. Vänd upp dessa på din runda från vänster till höger för att se vad för typ av kort du fått. Ett event-kort spelas ut direkt och eventets handling utförs, Personalities och Holdings stannar kvar på dina provinser. När en av dina provinser av någon anledning blir av med ett kort, ta ett nytt kort från din Dynasty lek och lägg det nervänt på din tomma provins.

O__O Jag måste verkligen göra en video för det här. Tro mig, det jag skrev här är nog tydligare än regelboken som får det att låta väldigt flummigt. Som… jag också antagligen gjorde.

Kommer antagligen att slänga upp videos här med hur spelet fungerar och även med en tidig match mellan mig och någon ovetande. Får se hur det går. Tills vidare kolla in denna video av en person som förklarare grundreglerna (dock inte allt utifrån hur regelboken beskriver dem , kan vara från en gammal utgåva).

/Nurgle

Advertisements

Posted on 15 June, 2010, in Blogg, Card Games, Legend Of The 5 Rings and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: